Sentassur

Wat is aquaplaning?

Boek uw afspraak Nieuwsoverzicht / Wat is aquaplaning?
Aquaplaning of watergladheid ligt aan de oorzaak van heel wat ongevallen op onze wegen. Wanneer je met jouw wagen door de regen of plassen rijdt, zorgen de inkepingen van jouw autobanden ervoor dat het water wordt afgevoerd en jouw banden contact houden met het wegdek. Wanneer de inkepingen echter de hoeveelheid water niet aankunnen, ontstaat er een laagje water onder de wielen die dus kan leiden tot controleverlies.

Waarom is aquaplaning gevaarlijk?
Een dun laagje water onder de wielen kan ervoor zorgen dat je wagen grip op de baan verliest waardoor je ongecontroleerd gaat slippen. Hoe dieper het water en hoe hoger jouw snelheid, hoe groter ook het risico.

Welke factoren hebben invloed op aquaplaning?
Uiteraard vormt snelheid het grootste risico op vlak van aquaplaning. Jouw banden hebben bij hoge snelheden namelijk onvoldoende tijd om water af te voeren voordat ze van het wegdek worden opgetild. Naast snelheid verhogen ook de volgende factoren het risico op aquaplaning:


Hoe voorkom ik aquaplaning?
Je kan een aantal zaken doen om het risico op aquaplaning te verminderen:

Door de bovenstaande zaken in het achterhoofd te houden, verminder je sowieso al het risico op aquaplaning. Ze vormen uiteraard geen garantie dat je aquaplaning volledig kan vermijden.

Hoe reageer ik op aquaplaning?
Ondanks alle voorzorgen kan het gebeuren dat je toch te maken krijgt met aquaplaning. Hieronder geven we je mee hoe je daar het best op reageert:

Vraag offerte aan